מבחינים בשלושה סוגי ביטוחי רכב:
הראשון – חובה: ביטוח רכב חובה
השניים האחרים – רשות: ביטוח רכב רכוש – אחריות צד ג', ומקיף
ביטוח רכב חובה
מכסה נזקי גוף לנהג, לנוסעים עימו וגם להולכי הרגל הנפגעים על ידי הרכב. כל הנוהג בכלי רכב מנועי חייב לשאת תעודת ביטוח תקפה, המתחדשת מידי שנה. נהיגה ללא תעודת ביטוח רכב תקפה מהווה עבירה פלילית על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל"ה- 1975 (פלת"ד) זכאים לפיצוי בעת קרות תאונת דרכים נהג הרכב, כל מי שנסעו ברכב והולכי הרגל שנפגעו על ידו
ביטוח צד ג'
ביטוח רשות, הבא לכסות מקרים של פגיעה ברכבו של נהג אחר. ביטוח אחריות חוקית כלפי רכוש צד שלישי על ידי הנהג ברכב או כל מי שנהג ברכבו ברשותו. בעידן של ריבוי תאונות דרכים, רובן ללא נפגעים, הנזקים הכספיים הכרוכים גם בהתנגשות קלה הם גדולים מאוד. נהג שמעורב בתאונת דרכים רצינית או בתאונת שרשרת עלול למצוא עצמו מחוייב בתשלום נזקים בהיקף של מאות אלפי שקלים
ביטוח רכב רכוש מקיף
כשמו כן הוא, מכסה כל נזק הנגרם לרכב עצמו וכן ביטוח צד ג'. ראשית לכל, גניבת הרכב; שנית – נזק לרכב שנגרם תוך כדי תאונת דרכים; ושלישית – תביעה של צד ג'. במקרה של נזק לרכב חברת הביטוח יכולה לפצות את הנהג המבוטח מאחת מהדרכים הבאות: תשלום ערך הנזק במזומן; תיקון הרכב (במסגרת הסדר המוסכים); החלפת הרכב ברכב מסוג ואיכות דומים (במקרה של אובדן כללי "טוטאל לוס"); והחלפת חלק מהרכב (במסגרת הסדר המוסכים). חברות הביטוח מאפשרות להוסיף ריידרים לחבילת הביטוח המקיף כגון רכב חלופי, שירותי גרירה וחילוץ, פיצוי בגין שבר בחלונות, ועוד. בשל מכת גניבות הרכב חברות הביטוח מקפידות על מיגון הרכב . כיום, מיגון רכב מתקדם הוא תנאי הכרחי לרכישת פוליסת ביטוח רכב מקיף וזהו חלק בלתי נפרד מתנאי הפוליסה. מדובר בפוליסה המתחדשת מידי שנה. הפרמיה בביטוח רכב רכוש מקיף נקבעת על ידי חברת הביטוח באישור משרד המפקח על הביטוח (בניגוד לפרמיית ביטוח רכב חובה הנקבעת על ידי הכנסת) ובתנאי שוק תחרותי היא גמישה. לכן, קיים פער בתעריפים בין חברה לחברה על אותו סוג רכב ואותה שנת מודל. התעריף תלוי גם במאפייני הנהג , כגון גילו ונסיונו כנהג וב"רקורד" שלו. ברור שנהג שמאחוריו רשימה ארוכה של מעורבות בתאונות דרכים ו/או גניבות רכב יאלץ לשלם פרמיה גבוהה משום שהוא מוגדר כמסוכן מבחינה ביטוחית על ידי חברת הביטוח והחיתום שלו אינו סטנדרטי.
ביטוח דירה – רעידת אדמה
שרשרת האסונות שפקדה את ערי תורכיה ויון בעקבות רעשי האדמה הדליקה הרבה נורות אדומות בארץ, אך לא עסקה בעיקר העיקרים: הרוב המכריע של אזרחי ישראל אינם מכוסים מפני אירוע קטסטרופלי. וחמור מכך: גם אותם מעטים שכן דאגו לסעיף כיסוי רעידות אדמה בפוליסה שלהם ספק אם מודעים לכך שגובה ההשתתפות העצמית שלהם הוא ענק והסיכוי לקבל החזר שואף לאפס (כפי שיתברר בהמשך).
היסטורית, לפני מספר שנים הורה המפקח על הביטוח לחברות הביטוח לאפשר למבוטחים להחליט אם הם מעוניינים לרכוש כיסוי נגד רעידות אדמה. הסיבה – ההסתברות הקטנה שאירוע כזה יקרה בארץ מול תעריפים גבוהים שהפכו את ביטוח הדירה לנטל. התוצאה: חלק מהישראלים שעושים ביטוח דירה מעדיפים שלא לבקש כיסוי כנגד רעידות אדמה.
מי שלא מוכנים לקחת סיכון משלמים פרמיה גבוהה של מאות ש"ח בחודש. אלה צירכים להיות מודעים לכך ששיעור ההשתתפות העצמית כפי שמקובל כיום הינו בגובה % 10 מסכום הביטוח. לשם המחשה, אם אדם ביטח את קירות דירתו ב- 200 אלף דולר (ללא קשר לתכולה) הרי שחברת הביטוח תשלם לו סכום נוסף רק מעבר ל- 20 אלף ראשוניים שהוא אמור לממן מכיסו. בנוסף, פוליסת הדירה הרגילה כיום מדברת על סכום להשבה למי שבונה את דירתו המבוטחת באותו מקום בדיוק. נניח, שהמבוטח גר בבניין קומות שקרס, ולא ניתן להקימו מחדש. הפוליסה אינה מכסה אפשרות מימון מעבר לכתובת אחרת, אפילו באותו הרחוב. כיום, בשל לחצם של סוכני הביטוח, ישנן חברות ביטוח המשווקות פוליסות שבהן סכום ההשבה למבוטח תקף לרכישת דירה בכל מקום.